Eerste poortjes NS-stations augustus dicht

De toegangspoortjes op de NS-stations van Woerden, Rotterdam Alexander, Almere Centrum en Enschede worden in augustus definitief gesloten. Dat liet een NS-woordvoerder vrijdag weten. Vanaf dat moment zijn de perrons nog alleen maar bereikbaar met een (papieren) OV-chipkaart.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er in een periode van 2 jaar op zo'n 82 stations de poortjes gesloten zullen worden. In 2014 zal dit al gefaseerd bij 28 stations gaan gebeuren. Het jaar daarop zullen dat er 27 stations meer zijn, en het jaar daarop nog eens 27. Dan zijn de perrons op de grotere stations alleen nog toegankelijk met een OV-chipkaart of een papieren chipkaartje.

Al eerder is er een proef gehouden om de poortjes dicht te doen. Dit is voornamelijk tijdens de spits uitgeboerd in Woerden, Rotterdam Alexander, Almere Centrum en Enschede. NS personeel stond toen paraat om voor reizigers met een papieren kaartje de poortjes te openen.

'Niet alles afsluiten'

Regeringspartijen VVD en PvdA lieten in maart nog weten dat niet alle stations moeten worden afgesloten voor mensen zonder geldig vervoersbewijs. De NS gaat hierover in gesprek met gemeenten. Niet-reizigers zouden met een gratis pas toch toegang kunnen krijgen. Ook hulpverleners zouden altijd toegang kunnen krijgen op de, en bovendien is er op elk station een (bewaakte) noodschakelaar om voor iedereen de poortjes te kunnen openen in geval van nood.

De poortjes zijn bedoeld voor de sociale veiligheid te verhogen en om zwartrijden te voorkomen. Vanaf 9 juli wordt er afscheid genomen van het oude papieren kaartje, en zal toegang tot de poortjes op de afgesloten stations alleen nog mogelijk zijn met een OV-chipkaart of een papieren chipkaart met vol-tarief.

"Eerste poortjes NS-stations augustus dicht"
Nu zijn de poortjes op Woerden nog open. Straks gaan ze dicht.

Bron: Treinreiziger