NS: 'Mogelijk rolstoellift in trein'

De NS laat mogelijk een rolstoellift inbouwen in een trein om te kijken of gehandicapten daarmee makkelijk zelfstandig naar binnen kunnen. Nu moeten ze nog van te voren om assistentie vragen die vervolgens een hellingbaan tussen de trein en het perron neerleggen.

Helaas is het niet altijd mogelijk om assistentie op een station te kunnen brengen. Daarom dringt de SP-fractie al geruime tijd bij staatssecretaris Wilma Mansveld aan om een trein om te bouwen met een rolstoellift, om de situatie vervolgens als proef uit te testen. Mansveld zeflf heeft aangegeven positief over het idee te zijn.

Voordat de proef van start zal gaan moet er nog worden uitgezocht of een zelf-bedienbare lift is toegestaan binnen de Nederlandse en Europese regels. Maar dan moet wel duidelijk zijn of een proef waarbij een reiziger de lift zelf bedient, is toegestaan binnen de Nederlandse en Europese regels. Dat gaat de staatssecretaris samen met de NS bekijken. De uitkomst hiervan zal begin volgend jaar duidelijk worden.

Bij de regionale vervoersbedrijven speelt dit probleem niet. Zij hebben treinen met een lage instapmogelijkheid waarbij de vloer van de treinen haast gelijk loopt met die van het perron.


Een rolstoelhellingbaan op het station.
Foto: Wikipedia