"Plan Zuiderzee-spoorlijn weer uit de ijskast"

"De plannen voor de aanleg van de Zuiderzee-spoorlijn moeten weer van stal worden gehaald. De lijn zou goed zijn voor een snelle economische ontwikkeling in de stedelijke regio van Noord-Nederland". Dit staat in een reactie vermeld van de Sociaal Economische Raad (SER) Noord-Nederland op het advies van hun landelijke partij, die aan het kabinet wordt gegeven.

Met deze uitbreiding op het sporennetwerk wil het kabinet met de Agenda Stad de noordelijke steden een steun in de rug geven. Zo zouden door de snelle verbindingen het wonen en werken aantrekkelijker moeten worden. Ook moet het het een duw in de rug geven voor de economie zodat mensen ook in het noorden een bedrijf kunnen beginnen.

Niet alleen het noorden zou hiervan moeten profiteren, maar ook de Randstad zelf.

Verdwenen

De plannen voor de Zuiderzeelijn die van Amsterdam-Lelystad-Herenveen-Drachten-Groningen moet lopen is in 2007 van de politieke agenda verdwenen. De lijn zou ook een impuls moeten bieden een aansluitende treinverbinding tussen Nederland en Noord-Duitsland.

Volgens de gedeputeerde Patrick Brouns heeft de snelle ontsluiting naar de Randstad en een doorgaande verbinding naar Duitsland voor Groningen altijd prioriteit gehad. ,,Omdat die perspectief biedt op veel nieuwe banen. Het is goed als dit nationaal de nodige aandacht krijgt.''

Verbinding Groningen - Bremen en Hamburg

Op dit moment wordt er al gewerkt aan een realisering van een directe spoorverbinding tussen Groningen en Bremen-Hamburg. Deze lijn zou volgens de SER pas zin hebben als deze ook door zordt getrokken naar de Randstad. Door stedelijke samenwerkingsverbanden zou er volgende slagkracht zijn om deze lijn aan te leggen.

Ook benadrukt een woordvoerder dat Assen, Meppel en Leeuwarden ook baat hebben bij dergelijke verbindingen. "Het kabinet werkt aan een Agenda Stad omdat de Europese Unie de ontwikkeling van stedelijke regio's wil stimuleren en belonen. Steeds meer mensen trekken naar de stad. Het mooiste is als daar voldoende scholing en werk wordt geboden.''

Foto: Treinenweb

Bron: Dagblad van het Noorden