NS gaat laatste fase in voor aanbesteding bouw nieuwe Intercity-treinen
De Nederlandse Spoorwegen hebben een nieuwe en tevens de laatste stap gezet in de procedure voor de aanbesteding voor de bouwe van het nieuwe Intercity-materieel. Op dit moment zitten er nog vier treinenbouwers (Alstom, Bombardier, Siemens en Stadler) in de race voor de laatste fase van de aanbesteding, de zogeheten ‘Best and Final Offer Fase’.
Deze zomer verwacht NS het aanbestedingstraject conform planning af te ronden en het contract te gunnen aan de leverancier met het beste eindbod. De nieuwe treinen moeten vanaf dienstregeling 2021 gaan rijden voor de reiziger.
Uitgebreide voorfase
De vier leveranciers zijn geselecteerd na een uitgebreide selectie. Zaken zoals het gebruik van bewezen technologie, comfort, duurzaamheid en een soepele introductie van de trein straks in Nederland staan in het project voorop. In de komende laatste fase van het aanbestedingstraject krijgen de vier leveranciers kans hun biedingen uit de vorige fase (Request for Proposal-fase) verder te verbeteren en een eindbod in te dienen.
Comfortabel
In de aanbesteding is vermeld dat de NS geinteresseerd is in enkeldeks Intercity’s, zowel geschikt voor de HSL als het conventionele spoor. De trein za; brede deuren krijgen voor een snelle doorstroming van de reizigers. Ook wordt de trein zelfstandig toegankelijk voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers, dus zonder treden bij de instap. De nieuw aan te schaffen treinen gaan op termijn een deel van de Intercityvloot van NS vervangen evenals de locomotieven met rijtuigen op de HSL. De extra treinen maken het straks mogelijk om de frequenties op specifieke trajecten te verhogen voor de reiziger.
Kenmerken
In de procedure van de aanbesteding heeft de NS een aantal technische vereisten opgenoemd waaraan de trein moet voldoen:
- NS vraagt in de basisorder van de aanbesteding om ca. 25.000 nieuwe zitplaatsen (met de optie om meer treinen te bestellen),
- Goede comfort. In de nieuwe treinen komen duidelijke zones die zich lenen voor bijvoorbeeld rust/werken of ontmoeten. Actuele reisinformatie op duidelijk zichtbare schermen, sfeer- en functionele verlichting, bagageruimte, USB-stopcontacten in eerste en tweede klasse en wifi.
- Een maximum snelheid 200 kilometer per uur op de HSL en een snelle optreksnelheid
- Sociale veiligheid door een transparante inrichting en bijvoorbeeld camera’s
- Duurzaam: Energiezuinig, milieuvriendelijk (rolstoeltoegankelijk) toilet met bioreactor, gescheiden afvalinzameling op de balkons en led-verlichting met Intelligent Light Control.
Verdere modernisering van de vloot
Naast de aanschaf van nieuwe Intercity’s houdt de NS zich de komende periode ook bezig met de modernisering en uitbreiding van de huidige NS-vloot.
Vanaf medio dit jaar zullen er 9 driedelige dubbeldekstreinen weer op de baan komen (DDM-1). En vanaf medio december dit jaar stromen er 58 extra nieuwe Sprinters van het type FLIRT-3 in, die bij Stadler gebouwd zijn.
Vanaf de dienstregeling 2018 volgen er no 118 extra Sprinters die bij het Spaanse CAF worden gefabriceerd. Ook worden de eerste generatie van de VIRM-dubbeldekkers volledig gemoderniseerd in de komende jaren, waarbij ze voorzien worden van een interieur die op het DDZ-dubbeldeksmaterieel lijkt.
De huidige vloot van de NS die op de HSL rijdt.
Foto: Nederlandse Spoorwegen
Bron: Nederlandse Spoorwegen