Eén dode bij treinbotsing Dalfsen

Bij Dalfsen is dinsdagochtend een passagierstrein van Arriva op een hoogwerker gebotst. De trein is in zijn geheel ontspoord en ligt op zijn kant in een weiland. De machinist van de trein zou zijn omgekomen, en er zouden zeven gewonden zijn gevallen.

Een woordvoerder van Prorail kon melden dat de botsing met de hoogwerker omstreeks 8:30 uur plaatsvond op een beveiligde overweg. De bestuurder van dit voertuig zou zich zelf in veiligheid hebben kunnen brengen.

De ravage is enorm te noemen. De voorkant van trein is volledig vernield, en de trein ligt gekanteld deels op het spoor en in het naastgelegen weiland.

Eén dode, meerdere slachtoffers

Bij de botsing is de machinist van de trein omgekomen. Twee gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Zwolle, meldt de Veiligheidsregio IJsselland. Vijf personen mochten na behandeling ter plaatse naar huis. Sommigen zijn korte tijd opgevangen in een huis in de buurt van het spoor.

De hulpverlening kwam na de botsing snel op gang. Ook was er een traumahelikopter van het UMCG in  Groningen op locatie voor hulpverlening. Er zouden meer mensen in de trein gezeten hebben, maar die zouden op eigen gelegenheid vertrokken zijn.

Burgemeester Noten van Dalfsen zegt tegenover de NOS: "Er is sprake van één overledene en het aantal gewonden blijkt mee te vallen; één gewonde. Er zaten niet zoveel mensen in de trein."

Premier Mark Rutte heeft contact gehad met burgemeester Noten en hem sterkte gewenst en steun toegezegd. Zijn gedachten zijn bij "het slachtoffer en gewonden."

Anne Hettinga, directeur Arriva Nederland geeft aan zwaar geschokt te zijn door het ongeluk "Elk dodelijk ongeluk is een hele harde slag voor het bedrijf en dit ook."

Nu de hulpverlening is afgerond wordt er begonnen met een technisch onderzoek. Zodra deze is afgerond zal de trein worden geborgen en kan ProRal het spoor weer herstellen.

Botsing met hoogwerker

De bestuurder van de hoogwerker wordt momenteel verhoord door politie en justitie. Hij is aangehouden in verband met het strafrechtelijk onderzoek. Deze persoon heeft zichzelf net voor het ongeluk nog kunnen redden door ervanaf te springen.

 

Reisadvies

Arriva zet bussen in tussen Zwolle en Ommen. ProRail bevestigt dat het treinverkeer tussen Zwolle en Ommen nog enkele dagen gestremd zal blijven.


Archieffoto: Alfenaar