Veel aanmeldingen voor afscheid station Geerdijk
Station Geerdijk verdwijnt vandaag na 110 jaar. Waarschijnlijk wordt deze laatste dag van het station ook direct de drukste dag uit de geschiedenis. Normaal stappen er gemiddeld 27 à 28 mensen per dag in de trein en 27 à 28 mensen per dag uit de trein. Treinreiziger.nl en OV-Magazine doen op de laatste dag een poging om zoveel mogelijk reizigers naar het station te krijgen.
De bedoeling is dat zo veel mogelijk reizigers tegelijk om 19:06 uur uit de trein stappen in het dorpje. 1906 is ook het openingsjaar van het stationnetje. De verwachting is dat zo'n 100 mensen zullen meedoen. Arriva zet voor de gelegenheid een extra lange trein in. Burgemeester Cornelis Visser van Twenterand zal het gezelschap opwachten. Ook een selectie van dweilorkest De Smoezen is van de partij.
Het dweilorkest uit Geerdijk legde in februari al een gedenksteen als ludieke actie bij het station. Toen namen 60 dorpelingen de trein vanuit Vroomshoop om in Geerdijk uit te stappen. Nog eens veertig anderen kwamen alleen naar het station. Dat was tot nu toe de drukste dag. De Smoezen hadden het liefst gezien dat de trein in de toekomst één keer per uur in Geerdijk zou blijven stoppen. In het pleidooi zou één keer per uur in Daarleveen gestopt worden, en dan niet in Geerdijk, en één keer per uur te Geerdijk en niet in Daarleveen.
Geerdijk is het kleinste station van Nederland waar alleen binnenlandse treinen stoppen. Totaal gaat het dus om 55 in- én uitstappers per dag. Enschede Eschmarke verwerkt als enige station nog minder reizigers, maar daar stoppen alleen treinen van Deutsche Bahn van en naar Duitsland.
De mensen die vandaag naar Geerdijk gaan komen, komen uit alle hoeken van het land: onder andere uit Groningen, Rotterdam, Eindhoven, Heerhugowaard, Lelystad, Leiden en Helmond worden mensen verwacht. Vele van hen zullen 150 à 200 kilometer afleggen om in Geerdijk te komen en een zelfde afstand om weer thuis te komen.
Iedereen die meedoet aan de actie krijgt een poster van het station als aandenken, melden de organisatoren. Na afloop is er de gelegenheid een borrel te drinken in het café 'de Brug' van Geerdijk. Een DJ die door het café in ingehuurd zal voor de nodige muziek en gezelligheid zorgen.
De laatste keer dat een dorp de aansluiting op het spoorwegnet verloor was 1998. Toen sloot station Soestduinen. Daarna werden Amsterdam de Vlughtlaan, Rotterdam Bergweg, Rotterdam Kleiweg en Rotterdam Hofplein gesloten, maar die steden hebben nog meerdere andere stations.
Foto: Ariën Claij
Bron: Treinreiziger