Reizigerspunctualiteit op spoor maakt lichte daling

De reizigerspunctualiteit op het spoor is in 2015 licht gedaald ten opzicht van het jaar daarvoor. De prestaties blijven ondanks de daling wel boven de bodemgrens van 87 procent liggen.

Deze analyse staat in het jaarverslag van ProRail die recentijk gepubliceerd is.Vorig jaar vertrok 89,5 procent van alle reizigerstreinen binnen drie minuten van de dienstregeling. In 2014 lag dat aantal  op nog 90,2 procent.

Volgens de spoorbeheerder is de daling te wijtten aan een aantal grote verstoringen in het eerste en vierde kwartaal. In beide gevallen is de daling niet doorgezet tot aan de bodemwaarde. De reizigerspunctualiteit op het hoofdrailnet, welke de NS exploiteert, kwam uit op 91 procent. Dit is één procent meer dan het minimum die de NS, ProRail samen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) met elkaar overeenkwamen. Het aantal geleverde treinpaden die ProRail kon vrijgeven om de treinen te laten rijden kwam uit op 97,9 procent, net als in 2014. Omdat de bodemgrens niet geraakt is hoeft de NS hiervoor geen boete te betalen.

Foto: Maurits Vink
Foto: Maurits Vink

Bron: OV Magazine