ProRail opent meldlijn tegen spoorlopers

ProRail start deze zomer een proef om het aantal meldingen van spoorlopers terug te dringen. Op een aantal plaatsen gaat ProRail intensief samenwerken met gemeentes, politie en omwonenden om spoorlopen tegen te gaan. Zij worden gevraagd te bellen als zij iemand bij het spoor zien lopen, zodat die mensen snel kunnen worden weggehaald.

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er er 1602 meldingen gedaan van spoorlopen, wat grote consequenties heeft gehad voor het treinverkeer. Hierdoor moeten treinen op die trajecten met een snelheidsbeperking rijden, wat vertraging oplevert voor de reizigers en de treindienst.

In de meeste gevallen gaat om wandelaars, mensen die hun hond uitlaten, spelende kinderen, mensen die een sluiproute kiezen of vandalen langs het spoor. Vaak zijn zij zich niet bewust van de gevaren die dit met zich meebrengt. Het is levensgevaarlijk en machinisten schrikken van mensen die langs het spoor lopen en remmen de trein. Hierdoor ontstaat vertraging

Actie tegen spoorlopers

Ook spoorlopers hebben in 2016 voor veel overlast gezorgd, meldt ProRail op hun website. In het eerste half jaar kwamen er 1602 meldingen binnen van spoorlopers. Hoewel de spoorbeheerder diverse maatregelen neemt, waaronder het plaatsen van hekken en waarschuwingsborden kan Prorail niet alles afsluiten. "Het moet toegankelijk blijven voor hulpdiensten en onderhoudswerkzaamheden."

ProRail start daarom een proef op nader te bepalen beruchte spoorlooplocaties in samenwerking met gemeenten, omwonenden en politie om spoorlopen op die plekken te voorkomen.

Ook voert ProRail effectieve waarschuwingscampagnes uit om de overlast te verminderen. Dagelijks surveilleren diverse Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) controles uit. Treffen zij iemand op of langs het spoor, dan kunnen zij de overtreder een boete geven van 140 euro.

Bron: ProRail