Justitie vervolgt NS vanwege fraude bij aanbesteding Limburg
Justitie gaat de NS en meerdere voormalige toplieden van het spoorbedrijf en zusterbedrijven vervolgen voor de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat bevestigt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) naar aanleiding van berichtgeving van de regionale omroep L1.
Het Openbaar Ministerie noemt enkele hoofdverdachten van NS Groep NV, een oud-bestuurslid, een bestuurder van de transportholding van Abellio, twee bestuurders van QBuzz en een externe adviseur. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte en/of omkoping en het schenden van bedrijfsgeheimen bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer.
Onderzoek
Vorig jaar zomer werd bekend dat Justitie een strafrechtelijk onderzoek was begonnen naar vermoedelijke fraude bij de aanbesteding van het Limburgse Openbaar vervoer. Hieruit is gebleken dat de concessie niet volgens de regelgeving is nageleefd, waarbij Abellio toen werd uitgesloten. Dit zorgde uiteindelijk voor het opstappen van toenmalig topman Timo Huges.
In totaal zijn twintig concessies en aanbestedingen onder de loep genomen die tussen 1 januari 2010 en april van dit jaar zijn verkregen door Qbuzz, Abellio en NS.
Maatregelen
De NS laat in een reactie weten volledig te hebben meegewerkt aan het onderzoek van het OM. Het bedrijf heeft eerder al bekendgemaakt dat de aanbesteding niet goed is verlopen.
"Het is nu aan de rechter om een juridisch oordeel te geven of er bij de aanbesteding in Limburg sprake is geweest van strafbare feiten." President-directeur Roger van Boxtel van de NS zegt dat het bedrijf direct heeft ingegrepen toen de fraude aan het licht kwam.
De maatregelen die de NS noemt, vormen onder andere trainingen op het gebied van naleving van de Spoorwegwet en de Mededingingswet. Ook is er een cultuurprogramma gestart waarin aandacht wordt geschonken aan de normen, waarden en procedures die gelden binnen de NS.
Ook gaat de Nederlandse Spoorwegen hun bedrijfsvoering verder op de schop brengen om verdere problemen in de toekomst te kunnen vermijden. "Dat is niet van de ene op de andere dag gebeurd, maar hier wordt door NS hard en gericht aan gewerkt", meent Van Boxtel. Vanwege de zorgvuldigheid wil de NS geen extra mededelingen hierover kwijt.
Vertrouwelijke informatie
Begin vorig jaar won NS-dochter Abellio de aanbesteding voor openbaar vervoer in het zuiden van Limburg. Ook Veolia en Arriva zaten in de race.
Maar vorig jaar april maakte NS zelf bekend dat de eigen bedrijfstak Qbuzz had gesjoemeld met de aanbesteding. Qbuzz verzorgt binnen Abellio het busvervoer. Qbuzz kreeg vertrouwelijke informatie van een oud-directeur van concurrent Veolia.
Uiteindelijk werd Abellio uit de consessie-aanbesteding gezet, en won Arriva als tweede de aanbesteding. Veolia heeft de NS aansprakelijk gesteld voor geleden schade door de onjuist verlopen aanbesteding. "NS en Veolia hebben meerdere gesprekken gevoerd om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Helaas is dit tot op heden nog niet gelukt", stelt de NS donderdag.
Bron: Nu.nl