Kabinet belooft spoorwegovergang Winsum snel aan te pakken

Voor het eind van het jaar zal er meer duidelijkheid komen over wat er gaat gebeuren met de onbewaakte spoorwegovergang in Winsum waar vorige week een trein in botsing kwam met een zuiveltruck. De gemeente, ProRail en de eigenaar van het stuk grond zullen op termijn om de tafel zitten om tot een oplossing te komen.

Dat zei minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het vragenuurtje van de PvdA. Hij verving verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma die op handelsmissie in Indonesië is.

Ook Minister Melanie Schultz van Haegen wil een ‘snelle oplossing’ voor de onbewaakte spoorwegovergangen in Winsum, verklaart de bewindsvoerder van het ministerie van Infrastructuur.

Ze zei ook dat ze afgelopen juni met de gemeente Winsum een bestuursverklaring heeft ondertekend voor het veiliger maken van in ieder geval zeven overwegen, waaronder de Voslaan.

Maatregelen

In 2014 waren er ook al twee ongevallen op de bewuste spoorwegovergang aan de Voslaan in het Groningse dorp. Daardoor kwamen twee mensen om het leven. Het heeft "lang geduurd" voordat er een oplossing komt voor deze overgang, zei de bewindsvoerder.

Verder wordt er ook gekeken naar "aanvullende preventieve maatregelen" voor de circa nog honderd onbewaakte spoorwegovergangen in het land. Daarbij moet gedacht worden aan drempels of extra borden, aldus Asscher.

De huidige onbewaakte overweg is inmiddels voorzien van matrixborden en waarschuwingslampen.

Foto: Google Maps
Archieffoto: Google Maps

Bron: Nu.nl