Moreelsebrug sinds vrijdag geopend

Afgelopen vrijdag is de Moreelsebrug geopend, die nabij Utrecht Centraal ligt. Deze brug van 10 meter breed verbindt fietsers en voetgangers in Utrecht vanaf het kantoor van de Rabobank bij de Jaarbeurs met de binnenstad.

Op de brug staan 17 bomen en je kunt wandelend of fietsend oversteken. De brug is circa 295 meter lang en zo’n 10 meter breed en loopt vanaf de Croeselaan tussen de voormalige Knoopkazerne en de Rabobank over het spoor richting het Moreelsepark. De brug is geplaatst over de uiteinden van de perrons op Utrecht Centraal aan de kant van Utrecht Lunetten.

Aan beide kanten van de brug zijn liften en trappen, met fietsgoten geplaatst, om naar boven en beneden te komen. Vanaf de brug is er geen toegang mogelijk tot de perrons, en het betreft enkel een oversteek over de sporen.

Bouw van de brug

De eerste palen van de brug zijn in juni 2015 de grond in gegaan aan de Jaarbeurszijde ter hoogte van het busstation, en op het nieuwe perron voor spoor 20-21. Vervolgens zijn er V-vormige pilaren geplaatst, ter ondersteuning van de brugdelen. In het najaar van 2015 is gestart met de plaatsing van de brugdelen aan de westkant wat met vele inhijsklussen is voltooid, en ook voornamelijk tijdens dienststellingen van het spoor. Half 2016 ging de bouw van de brug aan de andere kant van het spoor van start, dit is bij het voormailige busstation Centrumzijde.

De delen van de brug zijn de afgelopen jaren in Friesland gebouwd, waar ze vervoerd zijn naar Utrecht om daar de brug te vormen.

Rabobrug werd Moreelsebrug

Tot juni 2015 werd het project nog de 'Rabobrug' genoemd. Voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank Nederland, moest de bank een exploitatiebijdrage aan de Gemeente Utrecht betalen. Een deel van dat bedrag werd besteed aan de bouw van de nieuwe oversteek. Uiteindelijk is medio 2015 via een prijsvraag gevraagd om een nieuwe naam voor de brug te bedenken. Uiteindelijk werd dat De Moreelsebrug.

Foto: CU2030
Foto: CU2030

Bron: CU2030