NS start campagne voor scheiden van afval
De Nederlandse Spoorwegen zijn dinsdag een campagne gestart onder de naam: 'Samen afval scheiden, dat ruimt lekker op!'. Hierbij worden er persoonlijke afval-assistenten ingezet die helpen bij het juist weggooien van je koffiebeker of oude krant. De primeur hiervoor vond op Arnhem Centraal plaats.
De NS en ProRail willen dat over een paar jaar 75% van het afval op stations geschikt is voor hergebruik. Elk jaar verdwijnt 12 miljoen kilo afval in de afvalbakken op stations. Dit zijn 10 volgeladen goederentreinen per jaar vol afval.
De afval-assistenten helpen de komende weken reizigers bij het kiezen van de juiste afvalbak en beantwoorden vragen over afval en hergebruik. Na station Arnhem zullen de afval-Assistenten ook de andere stations aandoen waar gescheiden afvalbakken staan. Sinds 2015 staan op steeds meer stations gescheiden afvalbakken, namelijk op Rotterdam Centraal, Breda, Arnhem, Amsterdam Centraal, Alkmaar, Eindhoven, Zwolle en Utrecht Centraal. Ook reizen de assistenten mee met de nieuwste NS treinen van het type Flirt. Deze treinen zijn als eerste trein van de NS voorzien van gescheiden afvalbakken op de perrons.
De NS meldt op hun website het volgende: "Treinreizigers zijn sowieso duurzaam goed bezig en dragen graag bij aan recycling. Toch eindigt een lege koffiebeker vaak tussen de kranten: terwijl een koffiebeker een dun plastic laagje heeft tegen lekkage. Die beker hoort dus bij het restafval. Reizigers vragen we ook hun krantje achter te laten in het bagagerek in de trein, zodat deze door meerdere mensen wordt gelezen. De schoonmakers zamelen deze einde dag apart in, zodat ze schoon en droog blijven en makkelijker te recyclen zijn." Als voorbeeld zijn de jassen van de afval-assistenten gemaakt van oude plastic flessen.
'Green Deal'
De promotiecampagne is tot stand gekomen naar aanleiding van een overeenkomst die in februari 2015 is getekend. In deze ’Green Deal afvalrecycling en reductie in treinen en op stations’ die door zowel de NS, ProRail als het Infrastructuur en Milieu is ondertekend staan de afspraken om in 2020 25% van het afval te reduceren ten opzichte van 2014 en 75% daarvan gescheiden te gaan inzamelen. Dit gebeurt overigens niet alleen in (nieuwe) treinen en op de stations maar ook op de kantoren van NS en ProRail en in de werkplaatsen van NedTrain.
Het afval-team in actie op station Arnhem (Foto: Nederlandse Spoorwegen)