NS neemt nieuwe maatregelen groepsretour ondanks lichte daling

Nog steeds wordt er op grote schaal misbruik misbruik gemaakt van het NS Groepsretour. Sinds de regels in april van het actiekaartje is versoberd is het misbruik weliswaar afgenomen, maar de afname is klein (circa 15%). Dat bevestigt de Nederlandse Spoorwegen aan Treinreiziger.nl.

Met het NS Groepsretour kunnen groepen voordelig met de trein reizen. Bij een groep van 10 personen wordt er per reiziger omgerekend 7 euro betaald. Volgens de voorwaarden mogen de groepen niet door bemiddeling van een derde worden samengesteld. Maar dat gebeurd wel aan de lopende band op Facebook. Uit onderzoek van het AD blijkt zelfs dat dergelijke groepen op Facebook 300.000 leden tellen. Tussenhandelaren slaan daar hun slag door de groepstickets aan individuele personen verhandelen met een marge voor de verkoper.

Niet te controleren

In maart maakte NS bekend dat over een omzet van naar schatting 2 miljoen euro per jaar sprake is van misbruik. Maandelijks is er dus bij een omzet van 167.000 euro sprake van misbruik. Omdat misbruik tegen te gaan zijn de regels van het NS Groepsretour in april versoberd. Sindsdien moet niet alleen de eindbestemming van de groep hetzelfde zijn, maar ook het vertrekstation. De groep hoeft echter niet fysiek dezelfde trein te nemen. Dat heeft ertoe geleid dat groepen nu zich richten op reizen tussen alle uithoeken van Nederland. Het NS Groepsretour wordt aangeboden in de vorm van een e-ticket. Daardoor is voor de conducteur niet controleerbaar in welk station de reiziger daadwerkelijk in- en uitstapt. En dus wordt bijvoorbeeld een groepsticket Valkenburg- Den Helder ook gebruikt door mensen die bijvoorbeeld vanuit Maastricht naar Amsterdam reizen of door mensen die vanuit Utrecht naar Alkmaar reizen.

Nieuwe aanpassingen

De verscherpte regels hebben ertoe geleid dat het misbruik maandelijks met circa 25.000 euro is afgenomen, zegt NS op basis van een steekproef in mei. “We wisten vooraf dat dit niet het ei van Columbus zou zijn, maar het was wel iets wat we snel konden doorvoeren” legt NS woordvoerder Hessel Koster uit. “We zijn nu aan het kijken hoe we het Groepsretour verder kunnen aanpassen, zodat we het misbruik tegen kunnen gaan maar er toch een aantrekkelijk product blijft bestaan”. Zodra NS daaruit is, wordt advies gevraagd aan consumentenorganisaties. Het plan is dat nog dit jaar het NS Groepsretour opnieuw wordt aangepast. “Of dat lukt hangt uiteindelijk af hoe snel de aanpassingen technisch verwerkt kunnen worden en ook hoe het overleg met de consumentenorganisaties verloopt”.

Schatting

Koster legt uit waarom het misbruik wordt aangepakt: “De prijs van het kaartje is erop gebaseerd om groepen te stimuleren om vaker voor de trein te kiezen in plaats van voor de auto. Doordat tussenhandelaren zich nu mensen in de verkoop van die kaartjes wordt een grens overschreden.” Inmiddels zijn tientallen tussenhandelaren aangepakt en honderden groepsretouren ongeldig gemaakt. Ondanks de kleine afname van de fraude, is er dus momenteel nog steeds op grote schaal sprake van fraude. “Naar schatting 15.000 a 20.000 treinreizigers reizen maandelijks met een groepsticket waarbij er sprake is van fraude” schat Treinreiziger.nl redacteur Hildebrand van Kuijeren.

Andere treinacties

Volgens Treinreiziger.nl doen individuele reizigers er verstandig aan om gebruik te maken van één van de vele andere treinacties. “Dan heb je een eerlijk ticket en ben je als individu ook voordelig uit. Er zijn soms al treinacties vanaf 10 euro per persoon oplopend tot ongeveer maximaal 20 euro” aldus Van Kuijeren. Treinreiziger.nl zet iedere maand een overzicht van goedkope treinkaartjes online. Zo is hier een overzicht van  goedkope treinkaartjes van augustus te vinden.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger