OM eist jaar cel tegen voormalig NS-topman Huges wegens fraude aanbesteding

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onvoorwaardelijke celstraf van twaalf maanden geëist tegen voormalig NS-topman Timo Huges, omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden vanwege  fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Volgens het OM zou voormalig Veolia-directeur René de Beer in ruil voor een baan geheime documenten van Veolia hebben doorgespeeld aan de NS en was Huges daarvan op de hoogte. Tegen De Beer is een celstraf van acht maanden geëist.

Volgens het OM maken deze betrokken zich schuldig aan valsheid in geschrifte, omkoping en het lekken van bedrijfsgeheimen.

Aanbesteding

Doordat de NS de informatie via De Beer verkreeg, kon NS-dochter Abellio begin 2015 een aanbesteding voor openbaar vervoer in Limburg binnen te halen. Ook concurrenten Veolia en Arriva waren in de race voor de aanbesteding over de periode 2017-2031. Echter toen de onregelmatigheid binnen de NS werd ontdekt werd de aanbesteding teruggedraaid.

Om het concurrentbeding te omzeilen zou de Beer in dienst genomen zijn bij consultant PTRM. ''Dat was alleen als afleiding om te verhullen dat hij in werkelijkheid al in dienst was bij Qbuzz'', stelde de aanklager. Ook zouden volgens de aanklager ''alle directeuren, inclusief Huges, zich als één blok hebben gecommitteerd aan de aanbesteding'', en dus was iedereen op de hoogte van deze fraudehandeling.

Uiteindelijk is de concessie voor het Limburgse OV overgegaan naar Arriva, die tweede was in de aanbesteding.

Ontkenning

Huges heeft tijdens het proces gezegd dat hij ten onrechte wordt beschuldigd. Hij zou niet hebben geweten van de gepleegde fraude en stelt dat hij zich niet zou hebben bemoeid met de aanbesteding. ''Onwaarachtig'', zei de officier daarover. ''Hij gaf feitelijk leiding aan de strafbare feiten.’’
Uiteindelijk is Huges afgetreden vanwege zijn affaire.

Tegen twee directeuren van NS-dochterbedrijf Qbuzz werden werkstraffen en boetes tot 50.000 euro geëist. De bestuurder van NS-dochter Abellio hoorde tien maanden cel eisen. Tegen de NS zelf werd dinsdag een boete van 3 miljoen euro geëist. Eerder kreeg het spoorwegbedrijf al een boete van 41 miljoen euro van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De uitspraak volgt op 21 december.

Archieffoto: Nederlandse Spoorwegen
Archieffoto: Nederlandse Spoorwegen