NS stelt commissie in over individuele vergoedingen Tweede Wereldoorlog

De NS gaat slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust die met treinen van de organisatie zijn vervoerd een schadevergoeding betalen. Dat maakte NS-topman Roger van Boxtel dinsdagavond bekend in het programma Nieuwsuur.

"We hebben besloten om hier geen juridische zaak van te maken", zegt Van Boxtel in Nieuwsuur. De NS gaat een commissie opstellen om te kijken hoe zij op morele gronden over kan gaan tot individuele vergoedingen. De commissie zal zich daarmee buigen over de vraag op welke wijze een individuele tegemoetkoming aan overlevenden en directe nabestaanden kan worden vormgegeven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de NS door de nazi's gevraagd treinstellen beschikbaar te stellen en een dienstregeling op te stellen om mensen naar concentratiekampen te kunnen vervoeren. De NS spreekt over "een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons land en ons bedrijf."

Transporten

De NS heeft tijdens de oorlogsperiode zeker 2,5 miljoen euro aan de transporten verdiend. In 2005 heeft het bedrijf al schuld bekend en excuses aangeboden. Ook steunt het spoorwegbedrijf sindsdien ook diverse projecten voor het steunen van slachtoffers, waaronder het Nationaal Holocaust Museum.

Salo Muller, een overlevende van de Holocaust, heeft zich jarenlang ingezet voor een schadevergoeding van de NS. In het programma vertelde hij dat hij de vergoeding niet aan zag komen. Ook zijn advocaat Liesbeth Zegveld gaf in het programma aan dat dit als een verrassing aankomt.

Tijdens de oorlog verloor Muller zijn beide ouders. In 1941 zijn zij door de NS naar Westerbork vervoerd, waarna ze zijn overgebracht naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Hier werden ze vermoord.

Foto: Gouwenaar (Wikipedia)
Het Nationaal monument in Kamp Westerbork
Foto: Gouwenaar (Wikipedia)