Draaischijf van Spoorwegmuseum weer gerepareerd

Het Spoorwegmuseum in Utrecht beschikt weer over een werkende draaischijf. De schijf was enige tijd defect waardoor deze niet ingezet kon worden voor demonstraties om locomotieven te keren of van spoor te laten wisselen.

De draaischijf die het Spoorwegmuseum achter hun expositiegebouw laat zien werd in het stoomtijdperk veelvuldig gebruikt bij de spoorwegen, veel kinderen kennen deze wellicht van televisieseries zoals Thomas de Stoomlocomotief en Chuggington.

Aandrijvingsmotor

De motor van de draaischijf heeft enige tijd lang stilgestaan met een defect. Inmiddels is de motor weer vervangen en kan de draaischijf weer draaien. Het museum zal de werking van de draaischijf de komende maand regelmatig demonstreren.

De 25 meter lange draaischijf van het Spoorwegmuseum is oorspronkelijk afkomstig uit het Duitse Magdeburg in voormalig Oost-Duitsland en werd tijdens de verbouwing van het museum van 2002 tot 2004  op het terrein geplaatst.

Draaischijven

Omdat diesel- en elektrische locomotieven zonder bezwaar in beide richtingen kunnen rijden, zijn met het verdwijnen van de stoomtreinen ook de draaischijven grotendeels verdwenen. Binnen Nederland zijn er nog diverse draaischijven bij spoormusea's te zien. In het buitenland zijn dergelijke draaischijven nog in gebruik.

Foto: Still-shot video Spoorwegmuseum
Foto: Still-shot video Spoorwegmuseum