[video] Plaating passagedek Amsterdam Zuid in beeld
In de nacht van 1 op 2 november is een gigantisch betonnen dek op zijn plaats geschoven bij Amsterdam Zuid. Dwars door de snelweg A10 én het bestaande spoor. Het was een huzarenstuk met uitdagingen, tegenvallers en hoogtepunten. Ook werd vanwege de werkzaamheden het snelwegverkeer en het treinverkeer stilgelegd.
Het nieuwe dek van drie miljoen kilo, zeventig meter lang, twaalf meter breed en twee meter hoog, gaat deel uitmaken van het dak van een nieuwe reizigerstunnel voor station Amsterdam Zuid. Deze passage wordt ook de Brittenpassage genoemd. Tegelijkertijd is het een spoordek waarover treinen rijden. De passage zorgt voor meer capaciteitsruimte voor station Amsterdam Zuid, wat gezien de drukte geen overbodige luxe is. Deze dakdelen zijn dwars door de A10 en het bestaande spoor op hun plek worden geschoven. Na afloop is de infrastructuur weer opnieuw opgebouwd.
ProRail heeft in een videofilmpje een timelapse samengesteld die de werkzaamheden versnel in beeld brengt.
Het artikel gaat verder na de video
Plaatsing van het dek
Nadat de weg en het spoor waren verwijderd en de vier geleiders waren aangebracht, waarover het betonnen dek voortgeduwd zou worden, kon de grote schuifoperatie beginnen. Het spoordek schoof door een gat van 85 meter in de weg en het spoor richting zijn nieuwe plek. Het asfalt van de A10, het spoor en de grond eronder zijn daarvoor verwijderd. In het verlengde van het dek zijn 4 schuifbalken aangelegd die steunen op eerder aangebrachte funderingspalen, waarover het gevaarte naar zijn definitieve plek kon schuiven. Maar liefst vier hydraulische popenmet cilinders hebben het geheel over de dwarsbalken op zijn plek gelegd, met een snelheid van 8 tot 10 meter per uur.
Het treinverkeer startte zondagochtend om 10:00 uur op, vier uur later dan gepland. De A10 was op tijd gereed en vanaf maandagochtend weer opengesteld. Ook reden alle treinen vanochtend weer volgens dienstregeling, alsof er niets gebeurd is.
Eerdere werkzaamheden aan het spoor aan het spoor tussen Schiphol en Amsterdam ten behoeve van de sporenuitbreiding. (Foto: ProRail)
Bron: ProRail