Compensatie voor Arriva vanwege late oplevering elektrificatie Maaslijn

Vervoerder Arriva zal ter waarde van 49 miljoen euro gecompenseerd worden vanwege de te late oplevering van de elektrificatie van de Maaslijn. Die compensatie wordt deels gerealiseerd door de duur van de concessieperiode te verlengen. Dat heeft de provincie Limburg donderdag bekend gemaakt.

De provincie Limburg had beloofd dat de Maaslijn uiterlijk in 2020 geëlektrificeerd zou zijn. Dat is inmiddels vertraagd tot aan 2024. Doordat de upgrade van de spoorlijn niet tijdig gereed is maakt Arriva extra kosten. Zo zijn de dieseltreinen duurder in gebruik dan elektrische treinen.

Compensatie

Arriva en de provincie Limburg hebben gezamenlijk besloten om de compensatie te regelen met gesloten beurs. 33,8 miljoen euro wordt gecompenseerd door het contract te verlengen. In de aanvankelijke afspraken zou het contract in 2031 aflopen. Tot wanneer het contract precies wordt verlengd is nog niet bekend. “De periode van verlenging kan wettelijk in geen geval meer dan 7,5 jaar bedragen” schrijft de provincie

Afschrijving

Verder wordt Arriva gecompenseerd doordat elektrische treinen over een periode van 30 jaar, in plaats van 25 jaar, hoeven afgeschreven te worden. Die compensatie dekt een waarde van 15,2 miljoen euro. De betrokken partijen benadrukken dat Arriva geen extra winst maakt door de regeling, maar dat de extra kosten slechts gecompenseerd worden.

Overigens wordt Arriva wel gewoon gehouden aan de gemaakte afspraken. Zo heeft Arriva eerder een boete opgelegd gekregen omdat de vervoerder via een internetpagina de resultaten zou rapporteren aan de provincie. Die internetapplicatie werkt echter onvoldoende, waarvoor de vervoerder is beboet. Arriva heeft eerder bezwaar gemaakt tegen die boete, maar het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg heeft die bezwaren verworpen. Arriva benadrukt dat de betwiste boete los staat van de compensatieregeling.

Europese Commissie

De regeling wordt voorgelegd aan de Europese Commissie. Als die de regeling niet goedkeurt zal de provincie ofwel een compensatie moeten uitbetalen of zal de reiziger de compensatie mogen ophoesten in de vorm van hogere tarieven. De provincie hoopt eind dit jaar helderheid uit Brussel te hebben.

Directeur Anne Hettinga van Arriva reageert tegenover De Limburger tevreden over de deal, al had hij liever dit jaar de nieuwe treinen op de Maaslijn laten rijden. Hij wijst erop dat langer blijven rijden ook extra inspanning vergt, omdat er eisen aan materieel en punctualiteit worden gesteld.

Foto: Rob Dammers
De Maaslijn tussen Nijmegen en Roermond waar Arriva met dieseltreinen rijdt.
Foto: Rob Dammers (Flickr; Creative Commons)

Bron: Treinreiziger