NS zet vloerstickers in om afstand te houden
NS en ProRail zetten extra middelen in op stations om reizigers te vragen om anderhalve meter afstand te houden. Daarmee willen ze de belangrijke richtlijn van het RIVM nog vaker onder de aandacht brengen. Sinds vrijdag klinkt er via de omroep op de grote overstapstations het verzoek om 1,5 meter afstand te houden.
Deze boodschap wordt ook verspreid via de digitale perronborden. Zondag en maandag worden bij de ingangen van diverse middelgrote en grote stations vloerstickers geplakt met de tekst ‘Zorg voor elkaar en houd 1,5 meter afstand’. "De stickers zijn 3 meter, als je op het hart van de sticker gaat staan is de afstand tot de rand van de sticker precies 1,5 meter.", legt NS woordvoerder Carola Belderbos uit.
Maatregelen
Sinds de start van de maatregelen vragen alle vervoerders in het openbaar vervoer om 1,5 meter afstand in acht te nemen. Dit gebeurt onder andere via de NS App, posters, op de digitale schermen in de trein en op de stations en via omroepberichten van conducteurs. Ook worden er vloerlijnen ingezet in winkels.
Verspreiding tegengaan
De vervoerders doen alles om Nederland per trein bereikbaar te houden voor reizigers met vitale beroepen of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen. Ook zijn er speciale maatregelen genomen om treinpersoneel te beschermen tegen het Corona-virus, zo heeft Arriva eerder al besloten om enkele coupe's van haar treinen die als looppad naar de cabine wordt gebruikt, af te sluiten met een lint.
Ook in de treinen wordt tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen. In treinen waar een toilet aanwezig is wordt zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld. Ook wordt er van reizigers verwacht dat zij de maatregelen van het RIVM willen toepassen, naast de 1,5 meter afstand:
- Was je handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Geen handen schudden
- Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
Archieffoto: Treinenweb