Kabinet overweegt voorrang voor vitale beroepsgroepen in ov
Het kabinet overweegt om mensen met een vitaal beroep voorrang te geven in het openbaar vervoer. "De tijd van overvolle spitstreinen en -bussen komt voorlopig niet terug", zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zondagmorgen in het tv-programma WNL op Zondag. Ook zal het Nationaal OV Beraad (NOVB) begin mei met een protocol voor het ov komen tijdens de Corona-crisis.
In de anderhalvemetersamenleving moet het openbaar vervoer anders worden ingericht, stelt de minister. "Wie kan er dan nog wel met de trein? Daar zul je dan misschien prioriteiten moeten stellen. Dus niet meer voor de flauwekul met de trein, om alleen even iets leuks te gaan doen."
Maatregelen
Momenteel werkt de ov-sector momenteel aan een protocol met maatregelen, zoals belijning op perrons of schotten om mensen van elkaar te scheiden. Begin mei komt het Nationaal OV Beraad (NOVB), een overlegkoepel waaraan vervoerders, reizigersclubs, provincies, metropoolregio’s en het ministerie aan deelnemen, met een protocol voor het openbaar vervoer in Nederland. Hoewel de gesprekken met de vervoerders nog gaande zijn, lijken er al wel maatregelen duidelijk te worden:
Zo wordt er gesproken over looproutes in stations, instapvakken op perrons, extra tijd tussen aankomst en vertrek, éénrichtingsverkeer in de trein waar er een aparte in- en uitgang is, geen staanplaatsen, markeringslijnen om afstand te bewaren, plastic schotten tussen stoelen, stickers met informatie en maximumaantal reizigers.
Daarnaast wordt er ook gekeken naar andere maatregelen, zoals het dragen van mondkapjes of het reserveren van een treinreis. Zo is de NS afgelopen vrijdag samen met TU Delft gestart met een grootschalig onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op het huidige en toekomstige reisgedrag van reizigers. Hierbij zullen er 100.000 deelnemers worden betrokken om hun meningen en ervaringen te delen, waaronder hun mening over een reserveringsapp. Daarnaast zal de NS de komende week starten met enkele proeven in treinen.