FNV: Acties dreigen bij NS

 (Foto: Roel Hemkes)
(Foto: Roel Hemkes)

Een meerderheid van meer den 90 procent van de leden van FNV Spoor en VVMC hebben de krimpplannen van de NS-directie verworpen. De FNV-leden willen nu dat FNV Spoor een eisenpakket bij de NS neerlegt. Mocht de NS daar niet op willen ingaan dan is de overgrote meerderheid van de leden bereid tot het voeren van actie.

Dat heeft de FNV woensdag bekend gemaakt. NS wil geen loonsverhoging geven en wil een aantal arbeidsplaatsen via natuurlijk verloop, waarbij er geen ontslagen zullen vallen, met circa 14 procent verminderen. Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: "De leden zijn duidelijk, ze zetten een vette streep door het krimpplan van de NS. Het personeelsbestand mee laten bewegen met de dienstregeling is logisch. Maar de leden wensen niet de Ryanair van het Nederlandse spoor te worden.

Volgens FNV wil NS veel loketten sluiten en terug gaan van 30 naar 10 servicestations. Ook zegt FNV dat NS op alle treinen slechts één conducteur wil inzetten. De krimpplannen noemt FNV een klap in het gezicht voor de leden. Volgens Janssen wil de NS dat de medewerkers zich flexibeler en wendbaarder opstellen dan nu het geval is. De vakbondsbestuurder zegt dat NS de vakbonden buiten de deur wil houden bij de reorganisatie.

Eisenpakket

De FNV wordt ook gesteund door spoorvakbond VVMC. Ook hun leden hebben in ruime meerderheid de NS voorstellen verworpen. FNV Spoor zegt op korte termijn met een eisenpakket te komen met daarin onder andere behoud van werkgelegenheid. Janssen: "In maart werden de cao-onderhandelingen door corona opgeschort. Dat de wereld er nu anders uitziet is duidelijk en dat zal ook terug te zien zijn in ons eisenpakket. Maar de medewerkers verdienen meer dan het bod dat er nu ligt."

De vakbond had zich al eerder negatief uitgelaten over de plannen om 2300 NS-banen te schrappen. De vakbond wees erop dat de salarissen in 2019 met 1,2% zijn gestegen, terwijl de inflatie 2,63% bedroeg. "NS-medewerkers hebben dus al achteruit geboerd. Hun salaris is alweer minder waard geworden. Dat gaat niet nogmaals gebeuren." De vakbond vindt dat de rekening voor de coronacrisis bij het NS-personeel wordt gelegd.

NS: "Ongelooflijk jammer"

Marjan Rintel, president-directeur NS vanaf donderdag: "Het is ongelooflijk jammer dat na vijf maanden van gesprekken, de vakbonden en de COR (Centrale Ondernemingsraad) het eindvoorstel van NS hebben afgewezen. Ik snap de emotie over de enorme impact die het coronavirus in Nederland en ook op NS heeft. Onze inzet was het bieden van perspectief en duidelijkheid en daarmee zekerheid in ingewikkelde tijden."

De NS benadrukt in een nieuwsbericht dat de maatregelen van groot belang zijn. NS vervoert nu ongeveer 45 procent van de normale reizigers, op het dieptepunt was dat 10 procent. Dit zijn met name dagjesmensen, terwijl de forons thuis blijft. De vervoerder verwacht dat pas na 2024 de reizigersaantallen weer op het niveau van 2019 zijn. Als gevolg van het dalend aantal reizigers wordt er naar verwachting tot 2025 zo’n 4,7 miljard euro aan inkomsten misgelopen.

Update 21:39: Reactie van president-directeur Marjan Rintel toegevoegd.

Bron: Treinreiziger