NS en ProRail: Vanaf 2021 op elk station een AED
ProRail en NS plaatsen volgend jaar in samenwerking met de Hartstichting 450 extra AED’s op 350 treinstations. Vandaag is er een aanbestedingstraject gestart voor de levering van de defibrillators. Deze zullen naar verwachting aan het begin van 2021 op de stations geplaatst zijn.
Bij een hartstilstand is de kans op overleven het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start met de inzet van een AED. Dat is nog niet in heel Nederland mogelijk. Momenteel hangt er op 50 grote stations al een defibrillator wat uitgebreid wordt naar 500 defibrillators over 350 treinstations. Door het aanbod van AED’s uit te breiden naar alle stations willen ProRail en NS een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk in samenwerking met HartslagNu.
Samenwerking met HartslagNu
De defribrillators worden aangemeld bij HartslagNu. Zodra iemand 112 belt met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Deze burgerhulpverleners krijgen de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen die is aangemeld bij het systeem. Op die manier krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is. Per jaar roept HartslagNu zo’n 10.000 keer burgerhulpverleners op voor een reanimatie en worden AED’s ingezet die zijn aangemeld bij HartslagNu.
Een burgerhulpverlener kan regelmatig sneller ter plaatse zijn dan de ambulance. Deze toegankelijke AED’s maken de stations én de omgeving hartveiliger. Door ze aan te melden bij HartslagNu, kunnen ze bij een hartstilstand snel worden ingezet bij reizigers en iedereen in de omgeving van het station.
AED's noodzakelijk
Vorig jaar bleek dat AED's ook op stations onmisbaar zijn toen tijdens een reiziger op station Weesp onwel raakte. Een omstander schoot te hulp en voelde bij de reiziger geen bloeddruk meer. "Ik vroeg omstanders een AED te zoeken maar die bleek niet aanwezig te zijn op het station", vertelt hij later tegenover het Algemeen Dagblad. Uiteindelijk bleek dat de dichtbijzijnde AED zich niet op het station bevond, maar in een bedrijfspand die in dat weekend gesloten was. Helaas heeft de man het niet overleefd.
Ook Anneke de Vries, lid van de Raad van Bestuur van NS, vindt dat een AED van levensbelang is: "Ik ben zelf een naaste verloren aan een hartstilstand. Een AED kan levensreddend zijn en daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat er zo snel mogelijk AED’s komen bij alle stations. Zowel voor reizigers op het station als in de omgeving van het station". Ans Rietstra, COO van ProRail, sluit zich daarbij aan. "Elk mensenleven telt. Dan mogen AED’s op veelgebruikte ontmoetingsplaatsen zoals stations niet ontbreken.