Ontwikkeling gestart voor eerste medische Intensive Care trein
Binnenkort zal er in het buitenland de ontwikkeling plaatsvinden van de eerste medische Intensive Care trein. De trein zal worden gebruikt om patiënten die dringende medische hulp nodig hebben, sneller over te brengen.
De 'Icutrain' zal gebouwd worden door industrieel en wetenschappelijk ontwikkelbedrijf Sitael, en zal in samenwerking met andere partijen plaatsvinden. Een groep bedrijven van de Angel Group, waaronder Sitael, MerMec, Eikontech en Brightcyde, en Skycomm, hebben het contract gekregen van de ESA om de innovatieve ziekenhuis-trein te ontwikkelen. Italiaanse treinvervoerder Trenitalia zal voor dit project de treinstellen leveren. De aanbesteding voor de bouw van dit concept zijn voor de eerste helft van 2021.
Rijdende Intensive Care
Volgens de ontwerpers zal de Icutrain straks beschikken over een kliniek en intensive care-afdelingen die gebruik maken van moderne technologiën, waaronder kunstmatige intelligentie en uitbreide communicatiesystemen.
De trein zal als nationaal noodhulpvoertuig door ziekenhuizen in kunnen wordne gezet zodat deze snel in de hele Europese Unie kan worden ingezet. Daarom kan het worden gebruikt bij aardbevingen, overstromingen, ernstige virusuitbraken en andere noodsituaties. Het innovatieve concept zal voortdurend worden ondersteund door uitgebreide communicatiesystemen via sattelietverbindingen en geo-positionering, waardoor geavanceerde telegeneeskunde en diagnostische functies op afstand onderweg mogelijk zijn.
Het medisch personeel aan boord kan snel op afstand specialisten van verschillende ziekenhuisafdelingen raadplegen en samen met hen objectieve beoordelingen van de toestand van patiënten uitvoeren.
Het project werd geselecteerd uit in totaal 130 inzendingen als reactie op een internationale oproep voor "Space in respons on Covid-19-pandemic".