NS: Hele dag geen treinverkeer meer mogelijk
De NS meldt dat zij deze zondag vanwege de winteromstandigheden de hele dag geen treinen in Nederland zullen rijden. Vanwege vele verstoringen op het spoor heeft de NS in overleg met ProRail besloten om de treinen stil te laten staan. Op diverse regionale spoorlijnen wordt wel gereden.
In de ochtend was de NS nog optimistisch over een hervatting van de dienstregeling vanaf 10 uur 's ochtend. Later werd dit bijgesteld naar 11 uur en later naar 13 uur. Omstreeks 14:00 uur werd er bekend gemaakt dat het aantal verstoringen op het spoor nog te hoog lag om een betrouwbare dienstregeling te rijden.
"Sneeuw, wind en ijzel veroorzaken nog steeds veel storingen aan het spoor. Hierdoor kunnen we op dit moment nog geen treinen rijden. We realiseren ons dat dit een vervelende situatie is voor onze reizigers. Het is helaas niet mogelijk om op dit moment aan te geven wanneer het treinverkeer kan worden opgestart.", meldt de vervoerder in een bericht op zijn website. Ze verwachten in de loop van de middag meer informatie te hebben over het opstarten van de treindienst.
Regionale trajecten
Wel rijden er op de regionale trajecten weldiverse treinen. Zo kon de Arriva-treindienst in Groningen en Friesland in de ochtend worden opgestart. Wel rijden er geen bussen tussen Weener en Leer. Ook de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen, de treindienst van Qbuzz (RNET) de MerwedeLingelijn kwamen rond 10:00 uur op gang en laat Keolis (Blauwnet) de treinen tussen Zwolle en Kampen rijden.
Verder is het bus, tram en metroverkeer ook flink ontregeld waarbij de vervoerders gekozen hebben om uit veiligheidsoverwegingen de voertuigen in de remise te laten.
Winterdienstregeling
Afgelopen vrijdag had de NS al aangekondigd om uit voorzorg de dienstregeling uit te dunnen waarbij er sprake is van een winterdienstregeling, waarbij er elk halfuur een trein rijdt. In dit geval rijden er maar 80 procent van alle treinen.
Volgens ProRail zouden op een sneeuwbuiige dag, zoals deze zondag, de meeste wisselstoringen ontstaan doordat er sneeuw tussen het beweegbare deel in een wissel ligt. "Hierdoor kan het wissel niet meer voldoende bewegen." Dit kan worden opgelost door de sneeuw weg te halen, maar door de harde wind kan er wel snel sneeuw op het wissel belanden. In Nederland zijn er voor twee derde aan gas gestookte wissels. Het andere deel is elektrisch verwarmd. Ook zouden er wissels zijn die wel een werkende verwarming hebben, maar waar die de enorme hoeveelheid sneeuw niet aankan.
Reizigers wordt verzocht hun reis uit te stellen en thuis te blijven.
Een overzicht van de wisselstoringen (WS) nu. Op veel van deze plekken zie je de situatie zoals op foto 2 waar de wisselverwarming werkt, maar niet door de laag sneeuw komt. Hierdoor kunnen wissels niet meer bewegen. Storingsploegen verwijderen dit, maar het sneeuwt snel weer in. pic.twitter.com/HBTkVAyN4K
— ProRail (@ProRail) February 7, 2021