NS voorziet alle stations van AED
ProRail en NS zijn woensdag gestart met het plaatsen van AED's op alle stations in het hele land. Momenteel zijn er al 265 AED's op 50 stations te vinden, maar de komende tijd zullen er 715 defibrilators extra geplaatst worden. Uiteindelijk zijn er straks één of meer AED's per station te vinden.
De uitrol begon vandaan op station Culemborg, daar staan nu twee nieuwe AED’s. Met de uitbreiding wil de NS een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk. Dat vergroot de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen.
Meer AED-zones
In maar liefst de helft van alle stations vervullen deze AED’s ook een extra functie: ze dekken een AED-loze zone in de omgeving van het station af. Dit is een gebied zonder dag en nacht beschikbare AED’s in de buurt die zijn aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: "Daarmee heeft deze uitbreiding van het netwerk impact voor de stations én hun omgeving. ProRail en NS dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen."
Minutenwerk
NS’er Rik Sengers maakte mee dat een reiziger onwel werd op station Eindhoven Centraal: "Toen ik de melding kreeg, ben ik zo snel mogelijk in actie gekomen.” Bij een hartstilstand telt elke minuut. Door binnen 6 minuten 112 te bellen, te starten met reanimeren en een AED aan te sluiten, is de overlevingskans het grootst. "Onderweg naar het slachtoffer heb ik de AED meteen meegenomen. Collega’s van mij waren al gestart met de reanimatie. Vervolgens sloten we de AED aan. Gelukkig konden de ambulancebroeders het slachtoffer met hartslag naar het ziekenhuis brengen."
Burgerhulpverleners
De AED's zijn aangesloten bij HartslagNu. Dit is het landelijke reanimatie oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Iedereen die een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich aanmelden bij HartslagNu. Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept het systeem burgerhulpverleners op die in de buurt van het slachtoffer zijn. Zij krijgen de opdracht om te reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.
Reanimatiecursus
Op het plein voor station Culemborg organiseerden ProRail en NS vandaag een gratis reanimatiecursus. Op 12 stations in 12 verschillende provincies bieden ProRail en NS, in samenwerking met de AED-leverancier Fuego BV, komende tijd deze gratis reanimatietrainingen aan. Na afloop konden de deelnemers zichzelf laten inschrijven als burgerhulpverlener.