Rover en Fietsersbond: Pilot fietsreservering is mislukt
De proef van NS voor een verplichte fietsreservering is mislukt. Dat stellen reizigersvereniging Rover en de Fietsersbond. De pilot zou voor veel onduidelijkheid en problemen bij reizigers hebben opgeleverd. Beide belangenorganisaties stellen daarom dat de NS geen vervolg moet geven aan een de in hun ogen mislukte pilot.
De proef waarbij reizigers tussen 10 juli tot en met 15 september een plekje voor de fiets moesten reserveren zou bijna 200 klachten hebben opgeleverd. "Reizigers spreken van drempels en willekeur en na evaluatie moeten we ze gelijk geven", stelt Rover-directeur Freek Bos, "de reiziger tast in het duister of de fiets nu wel of niet mee kan". Daarnaast ervaarde de gebruikers van de dienst veel drempels waar ze tegenaan liepen, waaronder technische problemen tijdens het reserveren en de reizigers die hun overstap niet haalden, niet zeker waren van een beschikbare plek in de volgende trein. Daarnaast werden ze ook verward door de NS gehanteerde termen als 'pre-reserveringen'.
"De reiziger is verplicht te reserveren, maar NS is uiteindelijk niet verplicht de plaats ook aan te bieden", aldus Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond. "Hiermee blijkt de fietsreservering dus niets waard en is de pilot wat ons betreft mislukt." Zowel Rover als de Fietsersbond waren al vanaf het begin tegen het plan van de verplichte reservering.
Tegenover het ANP heeft de NS laten weten dat alle klachten verzameld en geëvalueerd worden. "We zijn blij dat Rover de reacties deelt", aldus de NS-woordvoerster. "We gaan nu intern onderzoeken wat er wel werkt en wat niet bij de verplichte fietsreservering." De NS heeft geen plannen om in de tussentijd een nieuwe proef op te starten.