HSL heeft nu volledig mobiel bereik
Het heeft even geduurd, maar sinds kort kunnen reizigers ongestoord internetten en bellen op de HSL. De laatste tunnels waar tot kort nog geen mobiel bereik mogelijk was, hebben nu ook dekking bij alle telecomproviders. De Groene Harttunnel was als laatste aan de beurt.
De Groene Harttunnel met een lengte van ruim zeven kilometer, gelegen tussen Leiderdorp en Hazerswoude, heeft sinds halverwege januari nu ook een goede dekking voor mobiele telefoons. De afgelopen maanden is er één lange antenne aangelegd die ervoor moet zorgen dat er ongestoord gebeld en gesurfd op internet kan worden.
Inbouw
De inbouw van de telecommunicatiesystemen in de tunnel heeft bij de betrokken partijen voor een hoop werk gezorgd omdat het systeem aan diverse voorwaarden moest voldoen. Zo zijn de technische systemen speciaal gebouwd om de drukgolven op te vangen die afkomstig zijn van de treinen die met een snelheid van maximaal 300 kilometer per uur door de tunnel voorbijrazen. De installatie vond plaats tijdens diverse weekenden dat de HSL stil lag voor onderhoudswerkzaamheden. Nadat het antennesysteem was aangelegd, en de dertig benodigde spanningskasten geïnstalleerd waren, kon het systeem pas geleden worden aangezet.
Alle tunnels
De plannen om mobiel bereik te realiseren in alle tunnels van de 125 kilometer lange HSL tussen Amsterdam en Breda bestaan al sinds 2017. Vanwege de uitgebreide voorbereidingen en uitvoering duurde het echter jaren voordat het project voltooid was. De eerste werkzaamheden begonnen in 2021 met de Oude Maas-tunnel, gevolgd door de overige tunnels.
Met de kroon op deze afgeronde werkzaamheden in de Groene Harttunnel zijn nu alle vijf tunnels op de HSL voorzien van mobiel bereik. Hoewel elke telecomprovider heeft geïnvesteerd in de aanleg van antenne's in een specifieke tunnel maken alle telecomproviders gebruik van hetzelfde systeem. Reizigers merken niks van de overgang van het netwerksignaal van de telecommasten naar die van de tunnel-antennes. ZIj kunnen gewoon ongestoord blijven bellen, appen en surfen. Ook is de telecommunicatietechniek geschikt voor 5G, waarmee er voldoende capaciteit en snelheid is om alle reizigers in een trein gebruik kunnen laten maken van het internet.
Telecombedrijf KPN, die verantwoordelijk is voor de inbouw van het telecomantennes in de Groene Hart tunnel heeft niks bekend gemaakt over de gemaakte kosten voor de inbouw van het systeem in de tunnel. Wel maken ze duidelijk dat het om een 'kostbare operatie gaat' vanwege de vele technische uitdagingen.