'Hergebruik van spoorlijn Apeldoorn-Arnhem doodsteek voor VSM'

Als het spoor Apeldoorn-Arnhem voor gewoon personenvervoer wordt ingezet, betekent dat het einde van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Dat meldde een woordvoerder van de VSM dinsdag.

De oude zogeheten Koningslijn tussen beide plaatsen stamt uit 1883 en wordt nu alleen gebruikt door de VSM. De provincie Gelderland heeft aangegeven om te laten onderzoeken of deze lijn ook gebruikt kan worden voor reizigersvervoer. „Als dat plan doorgaat, betekent dat het einde van de VSM”, zei bestuurslid Ton Bultman.

De spoorlijn is nu in beheer bij de VSM. Bultman denkt dat de ombouw van het traject op 100 mln euro uit zal komen. De infrasstructuur is namelijk niet toereikend voor reizigersvoervoer. "Er zitten onder andere bruggetjes in, die wij vanwege de technische staat ervan stapvoets moeten passeren

Volgens een woordvoerder van de provincie Gelderland wordt er gekeken om de lijn te kunnen laten delen met de VSM zodat de stoomtreinen kunnen blijven rijden. De treinen van de VSM zijn een belangrijke toeristische trekpleister op de Veluwe. "Gedeeld gebruik van het spoor gebeurt ook op trajecten in Engeland. Wij denken dat dit hier ook kan."
 

Bron: Reformatorisch Dagblad