Onvrede over treinplannen naar België

'Forensen zijn teleurgesteld in het plan van de NS om de treinverbinding naar België te herstellen', meldt dagblad Metro vandaag. De herindienststelling van de oude ‘Beneluxtrein’ welke eind vorig jaar door de Fyra werd overgenomen levert weer een langere reistijd van 20 minuten tot een halfuur op. Wie sneller in Brussel wil zijn is aangewezen op de drie keer duurdere Thalys. En de Eurostar zal pas in 2017 gaan rijden.

,,Er zijn miljarden geïnvesteerd in de HSL voor een onacceptabele verslechtering”, stelt Jeroen Henstra van de reizigersbelangengroep Beneluxpendelaar in reactie op het vrijdag gepresenteerde alternatief voor het mislukte Fyra-project.

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV zal een melding bij de Europese Commissie doen over de verboden staatssteun. Ook Arriva onderneemt mogelijk actie vanwege een aanval van de NS en de staat op de concurrerende Lage Landen Lij. En vervoerder Veolia heeft aangegeven juridische stappen tegen de staat te zetten vanwege de gunning van de NS op het HSL spoor, terwijl Veolia al eerder bij de aanbesteding een bod had gedaan waarbij het onder de NS kwam te staan op de tweede plaats.

Bron: De Telegraaf