'ProRail verzweeg gevaar'

ProRail heeft jarenlang een groot veiligheidsrisico op het spoor verzwegen aan minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) en aan de Tweede Kamer. Zowel de SP als de ChristenUnie eisen opheldering van de spoorbeheerder en de minister, meldt De Telegraaf.

'Het is ronduit schokkend', stelt SP-Kamerlid Farshad Bashir. 'Reizigers zijn in gevaar gebracht. Er is bij ProRail bewust besloten om de Kamer niet te informeren over de risico's', meent hij.

ProRail heeft volgens het SP-Kamerlid nooit verteld dat het zogenaamde ATB-vv-systeem, dat moet voorkomen dat treinen met een snelheid welke lager is dan 40 km/u niet door een rood sein kunnen rijden (bij het oorspronkelijke ATB was daar wel sprake van), niet helemaal veilig is. Laatste tijd is gebleken dat het ATB-vv-systeem niet overal in het land zou hebben gefunctioneerd, en machinisten kunnen zelf niet op voorhand zien of het ATB-vv systeem in werking is.

Na verschillende ongelukken en vooral na een bijna-ongeluk welke enkele maanden geleden bij Zwolle plaatsvond, heeft ProRail het bedrijf Strukton de opdracht gegeven om een monitoringssysteem in het ATV-vv-systeem te bouwen.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) wilde vrijdag nauwelijks ingaan op de berichtgeving. 'We gaan uitzoeken wat er gebeurd en gezegd is en of er überhaupt iets aan de hand is.' Staatssecretaris Wilma Mansveld, die aan het begin van dit kabinet de portefeulle voor het spoor draagt, zal hierover toelichting kunnen geven.

Bron: AD