NS voert campagne tegen agressie

Onder het motto Handen af van onze collega´s voert de NS de komende 3 weken een publiekscampagne tegen agressie en geweld jegens haar personeel.

De campagne wordt echte kracht bijgezet met posters, filmpjes en de website handenaf.nl. Hiermee wil het spoorbedrijf haar klanten en reizigers informeren over de agressie die met regelmaat tegen haar personeel wordt uitgelaten.

Vorig jaar was er sprake van 6.461 meldingen van agressie tegen NS-personeel, waarvan het vervoersbedrijf er 774 als ernstig benoemd. Hieronder vallen onder andere beroving, het gebruik van of dreigen met een wapen en spugen.

Maandelijks leidt de agressie ongeveer 13 medewerkers tot letsel, wat onnodig is. Om dit in de campagne duidelijk te maken wordt Jelle op pagina grote advertenties en campagnefilmpjes getoond, een NS-medewerker die door geweld is gehavend met een met bloed besmeurd gezicht.

Al die agressie leidt maandelijks bij 13 medewerkers tot letsel. Als getuigenis daarvan is als begin woensdag op posters en paginagrote foto's in de kranten Jelle te zien, een NS'er met een gehavend en met bloed besmeurd gezicht.

Maatregelen

Om de agressie ene halt toe te roepen besteedt het spoorwegbedrijf elk jaar ruim 100 miljoen euro aan het bevorderen van de veiligheid. Hieronder valt bijvoorbeeld  cameratoezicht, het surveilleren door middel van veiligheidsteams (ruim 660 medewerkers) en het geven van trainingen. Ook zijn alle conducteurs voorzien van een titel als 'buitengewoon opsporingsambtenaar' en ook worden er beveiligers ingezet die in de late avonduren hun ronde doen op het station.

Het publiek krijgt tegelijk tips van NS over wat het bedrijf moet doen in geval van agressie. Aan de eigen veiligheid denken staat bovenaan het lijstje. Verder iedereen aangeraden om 112 te bellen in geval van nood, en bi het slachtoffer te blijven. Als het kan, wordt omstanders verzocht verdachten aan te houden, waarbij wel rekening moet worden gehouden met hun veiligheid. Zo is het onverstandig om een gewapend persoon aan te houden.

Bron: Treinreiziger