Beverwijk in actie om behoud van intercity-status

De gemeente van Beverwijk stuurt een brandbrief naar de NS omdat ze vrezen dat Beverwijk zijn Intercity-status zal verliezen in de dienstregeling van 2015. Hoewel het Stationsplein een knooppunt moet zijn van auto, fiets, bus, trein, taxi breekt de NS eigenlijk al jaren de bereikbaarheid van Beverwijk stukje bij beetje af.

Als de plannen van de NS om Beverwijk zijn Intercity-status af te nemen door worden gezet, dan betekent dat voor reizigers een langere reistijd met een extra overstap, maar ook vollere treinen. Het gaat om de route tussen Haarlem en Uitgeest, ofwel de belangrijke verbinding van Beverwijk met grote steden als Amsterdam, Utrecht, Leiden, Den Haag. Die veel in de spits gebruikt wordt om naar Amsterdam en andere delen van Noord-Holland te reizen.

Degradatie tot Sprinter

De NS heeft aangekondigd dat ze volgend jaar willen gaan snijden in het traject tussen Alkmaar - Beverwijk - Haarlem waarmee de Intercity gedegradeerd wordt tot Sprinter. Weerstand daartegen maakt een kans, want het is niet de eerste keer dat een beslissing van de NS terug gedraaid is.

Wethouder F. Koster  ziet in het plan zowel voor- als nadelen, maar hoopt op het behoud van de intercity. Volgens deze ambtenaar zit er voor Heemskerk wel een voordeel aan het vervallen van de intercity, want Heemskerk krijgt er een extra stop bij van de sprinter. Toch verwachtte hij wel regionale steun, "want het verdwijnen van de intercity is een verarming voor de hele regio."

Bron: Dichtbij (Noord-Kennemerland)