Waarschuwing problemen V250 Fyra bereikte Mansveld niet

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft geen waarschuwing ontvangen over de problemen met de Fyra V250, en vindt dat ook niet nodig. Dat heeft ze verklaard tegenover de enquête-commisie die het Fyra debacle onderzoekt. Vlak voordat de Fyra in december 2012 ging rijden op de hogesnelheidslijn bestond er grote onzekerheid over de dienstverlening, en of deze betrouwbaar zou zijn. Mansveld heeft verklaard dat het een zaak was voor de NS zelf, als vervoerder.

Een hoge ambtenaar was wel op de hoogte over de grote problemen met de Fyra-trein, maar de bewindsvrouw niet. Toen enkele dagen na de offiële indienststelling van de V250 Fyra de nieuwe trein erg tegenviel, zei Mansveld tegen de Tweede Kamer dat niemand dit had verwacht.

De enquêtecommissie doet onderzoek naar waarom de snelle trein Fyra veel te laat klaar was en er al snel weer mee op moest houden omdat er van alles mankeerde aan de trein. Ook de gehele aanbesteding van de HSL-lijn is hierbij onder de loep genomen.

Deze vrijdag vond het laatste verhoor plaats door de Fyra-commussie. Ongeveer 40 personen zijn hierin onder ede ondervraagd, waaronder ook de topman van AnsaldoBreda.


De enquete-zaal binnen het parlement (Foto: Google Streetview)