NS roept onderwijsinstellingen op voor spreiding lesroosters

Vanwege het nijpende tekort aan treinstellen in het volgende jaar, hoopt de NS dat scholen en andere hogere onderwijsinstellingen hun lesrooster zullen aanpassen zodat deze meer gespreid wordt. Op deze manier hoopt het spoorwegbedrijf de treinen te ontlasten.

Topman Roger van Boxtel roept de instellingen op mee te werken omdat treinen anders overvol zitten. Ook heeft de NS aan dat zij hun eigen werknemers al hebben opgeroepen voor flexwerken of buiten de spits te reizen. Op deze manier kan voorkomen worden dat er een tekort aan treinen ontstaat, en dat de treinen niet overvol raken.

'Nieuwe treinen besteld'

Het spoorweg bedrijf heeft inmiddels nieuwe treinen besteld, en een klein deel van de oude dubbeldekstreinen op te lappen. Pas vanaf het najaar van volgend jaar zullen de opgelapte dubbeldekkers in dienst komen, waarbij al zeer snel de nieuwe FLIRT-treinen voor de Sprinter-treinen in dienst komen, die eind 2014 bij de Zwitserse treinfabrikant Stadler besteld werden om de reizigersgroei van studenten aan te kunnen.

Vanaf 2018 zullen de Nieuwe Generatie Sprinters aan de Nederlandse Spoorwegen worden geleverd. Deze komen voort vanuit een aanbesteding die door de Spaanse treinenbouwer CAF is gewonnen. Deze trein werd aan het begin van deze week gepresenteerd.

Knelpunten

In een interview met Nieuwsuur legt van Boxtel de knelpunten uit waarmee de NS kampt. ''We hebben voor meer dan 2 miljard aan nieuwe treinen besteld, maar we hebben ze nog niet. (...) We proberen het gat tussen de oude en nieuwe treinen zo klein mogelijk te houden, maar het is onvermijdelijk dat we een korte periode krijgen waarin het dringen wordt en als we in Nederland allemaal op hetzelfde tijdstip beginnen en op hetzelfde tijdstip naar huis willen.''

Het is niet voor het eerst dat de NS bekijkt of ze de studenten kunnen aansporen om de spits te mijden. Daartoe werd afgelopen jaar de onderzoeksgroep Beter Benutten Onderwijs en Openbaar Vervoer in het leven geroepen onder leiding van de Rotterdamse wethouder van verkeer van Jeanette Baljeu.

Voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad laat tegenover de NOS weten dat hij weinig heil ziet in de plannen van de NS.

''Dit is een iets te makkelijke oplossing voor een iets te moeilijk probleem'', vertelt hij tegenover de NOS. ''Met dit plan wordt de complexiteit van het aanpassen van de lesroosters miskend. In de regio is hier en daar misschien wat mogelijk. Maar in de Randstad is het niet te doen voor de grote instellingen om zomaar even een uurtje later te beginnen. Bovendien wordt hiermee het probleem naar het einde van de middag verplaatst.''

NS roept onderwijsinstellingen op voor spreiding lesroosters
Foto: Roel Hemkes