Eerste NS spitsbussen trekken alleen journalisten

De extra busdienst van de NS om de spits te ontlasten heeft nog geen positief effect gehad. Nog weinig treinreizigers hebben maandagochtend de eerste NS spitsbussen uitgeprobeerd. Volgens RTV Noord-Holland kwamen alleen journalisten op de eerste twee bussen af. NS zet vanuit Castricum via Krommenie-Assendelft spitsbussen in naar Amsterdam Sloterdijk om de drukke treinen te ontlasten.

De NS heeft de bussen gisteren pas aangekondigd, waarmee nog niet alle reizigers het bestaan van de bussen kennen die de spits uiteindelijk moeten ontlasten. Hoewel de bussen er aanzienlijk langer over rijden, is het maar zeer de vraag of de bus vanuit Castricum ook na langere periode meer reizigers zal trekken. De trein doet er ongeveer 20 minuten over, maar met de bus 1 uur en 10 minuten. Een extra reistijd van 50 minuten

De extra reistijd is voor de dichtbij gelegen stations een stuk korte, waardoor deze stationsmogelijk door meerdere reizigers zal worden aangedaan via de bus. Vanaf Krommenie-Assendelft is er namelijk sprake van een extra reistijd van 20 minuten.

Om reizigers te compenseren voor de extra reistijd heeft de NS besloten om e-tickets te verkopen voor één euro, waarmee men met de spitsbus kan reizen. Deze zijn echter nog niet te vinden op de website van de NS.

Spitsbussen

Reizigers die de trage spitsbus kiezen, kunnen verzekerd zijn van een zitplek en krijgt ook ter compensatie een consumptiebon. De bussen vertrekken in Castricum in de ochtendspits van 7:00 uur tot 8:30 uur, in de middagspits rijden de bussen vanuit Amsterdam Sloterdijk tussen 15:55 uur en 17:25 uur.

Aanvankelijk was NS van plan de bussen naar Amsterdam Zuid te laten rijden, als dat gelukt was waren de bussen waarschijnlijk voor meer reizigers interessant. Dit omdat Amsterdam Zuid niet rechtstreeks vanuit Castricum en Krommenie-Assendelft per trein bereikbaar is. De bussen rijden echter niet naar Amsterdam Zuid vanwege capaciteitsgebrek.


Archieffoto: Koen Brouwer

Bron: Treinreiziger (bewerkt)